Muziekinstrumenten, duur?

Muziekonderwijs in het regulier onderwijs raakt steeds meer in het slob. Vroeger was het bijna een must, dat je op school de blokfluit leerde bespelen en kennis maakte met de notenbalk, tegenwoordig wordt op dit soort leuke dingen meestal bezuinigd. Hoe jammer nu, want zelf muziek spelen vergroot je hersenbalk, dat de samenwerking tussen de twee hersenhelften bevordert… en dat zorgt er nu net voor dat je veel makkelijker kunt leren.

Ook de subsidies op muziekscholen worden steeds meer afgeschaft, dus een tweede misser, als je als ouders het gebrek aan dit soort lessen in het onderwijs wilt compenseren. Je moet er soms diep voor in de beurs tasten. In ons land, waar 1/3 van de ouders zo ongeveer alleenstaand is en moet schipperen met de centen valt het dan niet mee om je kroost muzikaal geschoold te krijgen.

Via de schooltelevisie kun je nog een klein beetje op de hoogte geraken van kennis over instrumenten. We geven een korte samenvatting van welke instrumenten er allemaal zijn.

Alle muziekinstrumenten hebben 1 overeenkomst, ze maken allemaal geluid. Dankzij klankbronnen gaat er iets trillen in de ucht, onze trommelvliezen vertalen dit in geluid. Welke klankbronnen zijn er eigenlijk?

Snaarinstrumenten: Door tegen een snaar te slaan of te strijken gaat de snaar trillen en dat horen we.
Slaginstrumenten: op een trommelvel, houtjes of andere zaken. De lucht wordt hierdoor ook in trilling gebracht.
Blaasinstrumenten: De lucht wordt in trilling gebracht door erop te blazen, van doedelzak tot fluiten.
Elektronische geluiden: De laatste ontwikkelingen, muziek via synthesizers enz.
Bij de populaire band Pater Moeskroen zie je de diverse instrumenten in gebruik. Het mooiste instrument dat je kunt gebruiken is natuurlijk je stem, daarover later meer.

En dan kun je je ook bij bepaalde instrumenten afvragen bij welke categorie die instrumenten behoren. Een cymbaal waar je met stokjes op slaat, is dat een snaar of slaginstrument, en dat kun je je ook afvragen bij een piano, waarbij de snaren door hamertjes worden aangeslagen. Of een accordeon waar het geluid ontstaat door de blaasbalg.

Is een instrument nu duur? 

Inderdaad, dat was dus de vraag. Nu weet je wat over instrumenten, er tal van instrumenten te koop, maar die zijn ook te huur, zeker via muziekscholen als je daar je kinderen naar toe stuurt om lessen te volgen. Vaak kosten de lessen rond de 35 euro per maand, dat komt uit op 420 euro per jaar.

 

Online cursussen
Is dat een bedrag waar je echt tegenaan hikt en heb je meer kinderen, dan is het wellicht nog een aanrader om online cursussen te bestellen, die je met het hele gezin kunt delen. Wellicht zijn er dan via Marktplaats tweedehands instrumenten te koop.
En wil je met het hele gezin samen 1 cursus delen, dan zijn online cursussen wellicht perfect, via Marktplaats schaf je je instrument aan, en online bestel je een cursus die je met zijn allen kan gaan volgen.

Er volgen hier enkele leuke voorbeelden van de Online Muziekschool. Klik op de plaatjes voor meer informatie:

 

Een online drumcursus: 


 

 

 

 

 

Een Online pianocursus: 

Afbeeldingsresultaat voor children playing piano

 

 

 

 

 

 

Een online gitaarcursus

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij alle drie de cursussen kom je stukken goedkoper uit dan bij de muziekschool. Het kan van huis uit worden beoefend, op je eigen tempo, met meerdere personen. Een manier om muziekonderwijs iets betaalbaarder te maken. Veel plezier met het bespelen van je eigen instrumenten met je eigen cursussen.

Post Author: meermuziekinhetleven

Meer muziek in je leven is een lijfspreuk. Muziek speelt een hele grote rol bij heel veel dingen. Het verandert je stemming, onmisbaar in het leven. Vandaar deze vrolijke website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.