Soundshirt laat doven meegenieten van concerten

Luisteren naar muziek is heel gewoon, daar denk je niet over na, maar hoe is het in de wereld van de mensen die niet kunnen horen?  Die kunnen er tot nu toe niet over meepraten, over de sensatie van de muziekstukken van Bach, Beethoven, Beatles en Andre Hazes.
Bij de discotheek staan de basdreunen vaak zo hard dat ze er iets van mee kunnen pikken door trillingen in de vloer, ze kunnen meedansen op de muziek, maar dat is dan ook alles.

Sinds kort kunnen doven ook meegenieten van muziek van orkesten, doordat trillingen worden opgevangen en nagebootst in een speciaal Sound Shirt, een uitvinding van het Junge Symphoniker orkest uit Hamburg.

Microfoons registreren tijdens een concert de verschillende instrumenten die door het shirt worden omgezet in trillingen op verschillende plekken op het lichaam. Het horen van muziek wordt hierdoor gestimuleerd. Heb je het bovenstaande filmpje bekeken, dan zie je de verrassing van de dove mensen op hun gezichten, het spreekt boekdelen. Meer informatie over het soundshirt.

Nu nog een shirt dat de alledaagse geluiden kan omzetten, bijvoorbeeld verkeersgeluiden enz. Mooi dat er weer een stukje cultuur beschikbaar is voor mensen met een handicap. In Nederland kunnen blinden al mooie voorstellingen volgen dankzij de stichting Komt het Zien, die blinden laat meegenieten van circusvoorstellingen en toneelstukken, door een audioscriptie. Meer informatie.  Wie weet komen er in Nederland nu ook concerten voor doven met behulp van Soundshirts.

Post Author: meermuziekinhetleven

Meer muziek in je leven is een lijfspreuk. Muziek speelt een hele grote rol bij heel veel dingen. Het verandert je stemming, onmisbaar in het leven. Vandaar deze vrolijke website.